Maskinen som brenner, kverner og brygger

14 Nov 2013 http://www.bonaverde.com/

Med stor fare for å fremstå som en kaffesnobb, selv om jeg ærlig og oppriktig ikke føler at det er sånn det er, må jeg innrømme at jeg har en iboende skepsis mot «alt i ett»-kaffemaskiner, enten de bruker pods eller kverner hele bønner. Jeg liker å ha mest mulig kontroll på hele bryggeprosessen, alt fra kverningsgrad og temperatur på vannet til antall gram kaffe og bryggetid, og holder meg derfor pent og forsiktig til håndbrygg.

Nå settes imidlertid skepsisen på en enda sterkere prøve, i det tyske Bonaverde kommer med en maskin som, i tillegg til kverning og brygging, også kan brenne bønnene for deg:

From green beans to black coffee - at a single push of a button. What's so special about it? A number of things. a) Drinking freshly roasted coffee will get you the freshest coffee ever tasted. b) It will also get you an extremely well-balanced coffee as the beans don't stand a chance to develop the acidity and bitterness that usually derives from storing.

Det er viktig å ha et åpent sinn, så uten å ha prøvd maskinen vil jeg naturligvis ikke utelukke at den kan være bra. For meg er det likevel enkelte ting som skurrer.

Jeg har enorm respekt for det håndverket de seriøse kaffebrennerne gjør når de skal finne optimal brenning for hver enkelt type kaffebønne, og stiller meg undrende til hvordan en maskin skal klare å gjenskape dette on-the-fly. Med andre ord antar jeg at de kanskje kommer til å kjøre samme brenneprofil uansett hvilke bønner du bruker, og at det sannsynligvis kan bety en noe mørk brenning.

Alt jeg har lest om brenning sier at bønnene må hvile etterpå, alt fra noen timer og opp til noen døgn, for å slippe ut karbondioksid og få frem den virkelig gode smaken. Jeg har lest rapporter fra produsenter som sier at de smaker på kaffebønnene regelmessig etter brenning (rett etterpå, seks timer senere, 12 timer senere, 24 timer senere, osv.), og ingen har ennå sagt at kaffen er på sitt beste rett etter brenning. Tvert imot sier alle at bønnene må få hvile, og at optimal hviletid varierer fra bønnetype til bønnetype.

Kan kaffe fra Bonaverde likevel smake godt? Naturligvis. Inntil videre holder jeg likevel en knapp på at det er bedre å la profesjonelle håndverkere (Tim Wendelboe, Solberg & Hansen, Jacu, osv.) få gjøre denne delen av jobben.