Hva skjer når du tar én stk. eksperimenell fysiker, mengder med labutstyr brukt til «science party bartending» og et inspirerende bilde fra en japansk kaffebar hvor de brygger Viennese Triple Cold Extraction Coffee? Svar: Black Blood of the Earth.
After several failed attempts, true glory was met by the third iteration of the experiment where I started by putting the grind in a 4L Erlenmeyer flask, covered it with a watch glass, and let it stand for a day. By my calculations, I produced the equivalent of 145 cups of conventional coffee's worth of caffeine in 5.7 cups of volume. I was terrified by the idea of passing Batch 3 through this entire process two more times to achieve the coffee that my acquaintance had in Japan.
Phillip Broughton (den eksperimentelle fysikeren) omtaler det selv som et «cold steeped, vacuum extracted coffee concentrate», anbefaler å drikke maks 100 ml per dag, sier at det holder seg bra i minst tre måneder og det fungerer visstnok også bra til matlaging:
One gentleman in Norway did BBotE glazed roast suckling pig. Caffeinated pork, how can you beat that?
Konsentratet kan kjøpes fra nettbutikken hans, men jeg vil også anbefale å lese historien om hvordan han kom på å lage BBotE og et intervju med Huffington Post.