Godt nyttår!

31 Dec 2013

I det vi pakker ned 2013 og gjør oss klare for 2014, har jeg tatt meg en pause fra kokkeleringen og laget mitt siste håndbrygg for i år. En presskanne med en aldeles nydelig Biftu Gudina fra Supreme Roastworks. En perfekt måte å avslutte året på.

Så her sitter jeg og koser meg, og reflekterer litt over kaffeåret som har gått. Sånn for min del.

  • Kjøpte min første kaffekvern
  • Lærte meg å brygge med Kalita og V60
  • Kjøpte opptil flere nye presskanner
  • Leste alt jeg kom over av bøker og artikler om kaffe
  • Var med på min første cupping
  • Ble kjent med en rekke utrolig hyggelige og kunnskapsrike mennesker
  • Hev meg med på Solberg & Hansens «Åtte smaker av Costa Rica» og fikk en ny pose med fantastisk kaffe hver uke.
  • Fikk blod på tann og startet et kaffeabonnement hos Fuglen, og får nå en ny kaffe i posten hver andre fredag
  • Var innom Tim Wendelboe på Grünerløkka i Oslo
  • Begynte å skrive en blogg om kaffe
  • Kjøpte en ny og bedre kaffekvern
  • Smakte cascara for første gang
  • Ga bort «Kaffe med Tim Wendelboe» i julegave til nesten alle jeg kjenner i håp om å smitte over litt glede og passion for god kaffe
  • Laget aeropresset kaffe over isbiter til mamma (og dette er større enn du tror, siden hun har drukket kaffe siden hun var fem og har hevdet hardnakket i alle år at kaffe er vond så fort den ikke er glovarm).
  • Droppet en tretimers SpinnMaraton på 3T til fordel for espressocupping, og angrer ikke
  • Var tilstede som tilskuer under regionalt mesterskap i klassisk baristakunst her i Trondheim, og det skal jeg definitivt gjøre i 2014 også
  • Satt på tilfeldige campingplasser i Europa og brygget Tim Wendelboe-kaffe på Aeropress sammen med René, under roadtripen vår i juli. Så mye for å stole på kaffe andre steder enn Norge.
  • Har smakt, brygget og drukket utallige kvalitetskaffer fra norske brennerier: Solberg & Hansen, Kaffa, Jacu, Jacobsen & Svart, Tim Wendelboe og Supreme Roastworks.
  • Hadde en uformell smakstest av en Hunkute fra Wendelboe opp mot Evergood(!), for å kunne svare en amerikaner på Reddit som hadde hørt at nettopp norske Evergood var en av verdens beste kaffer.
  • Omorganisert hele kjøkkenet for å lage plass til et eget skap med kun kaffeutstyr og en skuff med kun kaffe
  • Fått en aha-opplevelse etter å ha lekt med refraktometer for første gang
  • Finpusset teknikken min for Aeropress

Det er det jeg har klart å komme på i løpet av to kopper Biftu Gudina, som bare blir bedre og bedre for hver kopp. Så hva med planer, mål og ønsker for kaffeåret 2014? Her er en lett blanding av de tre:

  • Kjøpe refraktometer
  • Være med på langt flere cuppinger
  • Langhelg i København for å besøke både Andreas og Coffee Collective
  • Smake mer kvalitetskaffe fra anerkjente brennerier i land utenfor Norge, rett og slett for å få økt kunnskap om hva som skjer andre steder (i stedet for å tro at Norge er best uten å faktisk vite hva jeg snakker om)
  • Høre med det lokale brenneriet, Jacobsen & Svart, om det er mulig å få komme på besøk, og kanskje lære mer om brenning av kaffe
  • Utvide utstyrsgalskapen på hjemmebane, sannsynligvis med enten en Chemex eller en eller annen siphon
  • Kjøpe kaffe fra Tim Wendelboe og Supreme Roastworks litt oftere
  • Være med på Kaffefest 2014 i Drammen i april
  • Hive meg med på et baristakurs. Ikke fordi jeg verken skal bli barista eller bytte ut håndbrygg med espressobaserte drikker, men fordi jeg vil lære mer.

Nå er presskannen tom og jeg må fortsette matlagingen. Godt nyttår!