Varmtap for knøttliten presskanne

16 Dec 2013

For en ukes tid siden kjøpte jeg meg en ny presskanne. Jeg har en på 1.5l og en annen på 1.0l fra før, men tenkte at den på 0.3l var snedig og kunne være perfekt når jeg bare har lyst på en liten kopp eller to.

Jeg brukte den for første gang i dag, og inspirert av gårsdagens termometerinnsats tok jeg to raske målinger: Rett etter at jeg hadde helt i vannet og etter fire minutter. Jeg har med andre ord ikke veldig gode data, men tallene var interessante nok til å pirre nysgjerrigheten min.

Jeg kokte opp 1.5l vann, helte det rett fra kjelen og opp i presskanna, og tok første måling. Såvidt over 90°C. Etter fire minutter lå temperaturen rundt 84-85°C.

Det er godt mulig at kverningsgraden ikke var perfekt for presskanne (jeg har ny kvern og har ikke fått justert meg helt inn), så det kan ha vært en medvirkende faktor til at kaffen smakte underekstrahert. Jeg kjenner likevel umiddelbart at jeg er skeptisk til om den knøttlille presskannen klarer å holde godt nok på varmen gjennom hele bryggetiden.

Her må det eksperimenteres, måles og logges.