Varmetap i kjelen jeg koker opp vann med

15 Dec 2013

Nysgjerrig på å få målt, og eventuelt forbedret, alle aspekter av kaffebryggingen min, har jeg kjøpt inn noen digitale termometer for å kunne leke litt og få en idé om hvordan vanntemperaturen oppfører seg med utstyret og metodene jeg bruker for brygging.

Jeg linket nylig til videoen hvor Verve Coffee Roasters leker med vanntemperatur, og inspirert av det ble min første plan å se hvordan varmetapet er for kjelen jeg pleier å koke opp vann i. Kan jeg uten videre akseptere at jeg ikke har det så fryktelig travelt fra vannet er kokt opp og til jeg må bruke det?

For å få målt med et av de nye termometerne jeg kjøpte, måtte jeg dessverre ha veldig mye vann i kjelen, så målingene med 500g og 1000g er utført med et eldre og mindre pålitelige instrument, samt at jeg måtte åpne såvidt på lokket for å komme til. Det betyr mindre nøyaktige målinger og litt større varmetap. Målingen på 2064g er utført med det mer presise termometeret, hvor proben også stukket inn gjennom et lite hull i tuten på kjelen (og dermed også blokkert varmetapet i form av damp den veien). I alle tre tilfelle har jeg lest av temperaturen hvert femte sekund.

Ikke overraskende faller temperaturen raskere når jeg har mindre vann i kjelen, men for kun 500g vann går det hele nesten litt for fort. Med tanke på at jeg ønsker et sted mellom 91-96°C, kanskje 92-95°C, i slurryen underveis i bryggingen og at det er et varmetap på noen grader bare jeg heller vannet fra kjelen og over i bryggeutstyret, så kan jeg ikke vente særlig lenge dersom jeg kun har kokt opp 500g vann.

Moral etter dag én med nye termometer: Kok alltid opp minst en liter vann, uansett hvor mye jeg trenger.