Puck Expansion

07 Jan 2014 https://www.youtube.com/watch?v=-Xmq8NqdUiM

Jeg drikker egentlig ikke noe annet enn vanlig, sort kaffe (håndbrygg, presskanne og av og til en kopp fra en trakter), men jeg lar meg likevel fascinere av en verden full av espresso.

En rask oppsummering av det lille jeg egentlig vet om espresso, fiffig illustrert vha. tegningen over fra Prima Coffee: Du kverner kaffe veldig fint, plasserer kaffen i et filter/portafilter, presser kaffen tett sammen (tamping) til den blir en såkalt «puck&raqu;, plasserer beholderen i/under espressomaskinen, og presser varmt vann gjennom kaffen vha. høyt trykk. (For alle dere som faktisk kan noe om espresso, beklager om jeg er svært lite presis i forklaringen og ordbruken.)

Så kan du enten drikke den som den er eller blande den ut på all verdens mulige kreative måter med melk, vann, skum, krem, sirup, sukker, strø, krydder og hvem vet egentlig hva. I det hele virker det som det knapt nok finnes grenser for hvor langt enkelte er villige til å gå for at kaffen ikke lenger skal smake kaffe, men det får være tema for en annen dag.

Dagens fascinasjon er nemlig såkalt «puck expansion», altså hvordan pucken med espresso utvider seg pga. bryggeprosessen. Bajonetten og filteret er nemlig laget av metall, noe som gjør at det ikke er mulig med det blotte øye og en vanlig espressomaskin å observere nøyaktig hva som foregår. Det igjen betyr at hver og en står fritt til å gjøre seg opp sin egen mening om virkeligheten, også kjent som det perfekte utgangspunkt for garantert uenighet, diskusjon og opphetet krangling på nettet.

Alle vet at pucken er kompakt før bryggingen begynner, det kan de se. Alle er også enige om at pucken har ekspandert etter at bryggingen er ferdig, det kan de observere. Det store stridstemaet blir med andre ord når ekspansjonen skjer. Skjer det så fort du tilfører vann og trykk, skjer det gradvis underveis eller skjer det helt til slutt?

I en diskusjon på coffeed.com helt tilbake i 2008 fortalte James Hoffmann (verdensmester i klassisk baristakunst fra 2007, og jevnt over en svært respektert person i kaffemiljøet) at han i 2006 hadde sett en video av espressobrygging med gjennomsiktig utstyr, hvor man klart og tydelig kunne se at ekspansjonen skjedde helt til slutt:

Whilst in Milan the engineers at La Spaziale showed me a little video clip they'd made using a completely see through portafilter and basket so you could see the coffee and the water throughout the extraction.

For some reason I had a completely different idea of how the coffee swelled during the extraction (apart from pre-infusion, not visibly at all until the pressure is released). In fact it was very weird to see this layer of clear water sat above the cake most of the time. Makes perfect sense but I always figured it to look different.

Anyways - I am currently trying to convince them to mail me this portafilter so I can make some videos of different stuff for people to see.

En del valgte å tro på Hoffmann, andre valgte å gjøre ettertrykkelig narr av ham. Hallo, gjennomsiktig portafilter og bajonett? Hvorfor hadde ingen andre sett videoen? Hvorfor ville ikke La Spaziale Spa (den italienske espressomaskinprodusenten som hadde laget videoen) legge ut videoen på nettet? Diskusjonen på coffeed.com ser dessverre ut til å være borte nå, så jeg får ikke linket til den.

Jeg vet ikke hvor intenst diskusjonen fortsatte etter Slaget ved Coffeed i 2008, men i 2010 blusset i hvert fall uenigheten opp igjen i en ny diskusjon på home-barista.com. Tydeligvis hadde ingen andre sett videoen og fortalt om det, så det gjennomsiktige filteret hadde oppnådd mytestatus:

The puck may not expand until the pressure is released. No way to tell until the mythical perspex portafilter resurfaces.

Hoffmann deltok selv i diskusjonen, og skrev følgende:

From the video any puck expansion was incredibly hard to see (as I recall anyway), obviously until the shot finished and there was a dramatic coffee explosion.

I'll probably be proved to have a poor memory should I get hold of the video - give me a couple of days...

Videoen dukket aldri opp, det gjennomsiktige filteret forble en myte og folk mumlet videre om fusk, fanteri og Hoffmanns svært godtroende tilhengere:

Let me put it this way, in the credulity championships, flat earthers, conspiracy theorists, and ufoers take silver; the perspex pf [portafilter] takes gold.

Sukk, en klassisk diskusjon på Internet. Men så! Plutselig postet La Spaziale Spa videoen på YouTube. Nå blir det litt for mange setninger med utropstegn bakerst her, men hold deg fast for her kommer den!

Oisann. Uffda. Ekspansjonen skjer jo faktisk helt til slutt og gullmedaljen i VM for godtroende må visst gå til UFO-tilhengerne likevel. Oops.

Selv tenker jeg mest på at jeg har lært noe nytt om et tema jeg aldri har tenkt på engang, men er som sagt lettere fascinert av myten, diskusjonene og alt oppstyret.

Oppdatering: Her er forresten God Shot sin fortelling om spetakkelet. Vel verdt en titt.